Spill ansvarlig og unngå angst

Kom deg utenfor døra for bedre mental helse

Brakkesyken er en eldgammel mental lidelse som har blitt nevnt mange ganger opp gjennom historien. Kort og godt går ideen ut på at en rett og slett blir syk av å være for mye innendørs i lange perioder. Vitenskapen har sitt å si om de fysiske effektene av å være innendørs lenge, men det har vel så mye å gjøre med det mentale ofte. Det er ikke nødvendigvis det å sitte innendørs som er problemet, men da heller mangelen på å bevege seg utendørs.

Det ovennevnte utsagnet forvirrer kanskje noe. Allikevel kan en fort tenke seg til hvorfor det å gå utendørs er viktig. Ikke bare er det her andre mennesker oftest oppholder seg, men det er også her en følelse av å gjøre noe spiller inn. Å bevege seg utendørs er rett og slett en portal til å være aktiv og til å gjøre noe med livet sitt. Når vi sitter for mye på innsiden, så får vi ikke deltatt i hverken sosiale, fysiske eller andre kollektive aktiviteter. Hva er så løsningen på dette?

Start i det små

Det er forskjellig fra person til person hvorfor en ikke får kommet seg nok utenfor døra. For enkelte kan det være en frykt for å møte på andre mennesker. På den andre siden kan det hende at en ikke har noe valg, for eksempel om en ikke har bestått teoritentamen enda, men bor så langt ut på landet at en ikke kan gå til sine venner. Et førerkort kan for en person i en slik situasjon være en helt uvurderlig eiendel!

For de som bor i byen derimot, så bør det egentlig ikke være noen unnskyldninger hva gjelder transport. Riktignok kan det være vanskelig å bevege seg utenfor døra i et land hvor det enten regner, er mørkt, eller kommer en snøstorm en majoritet av dagene i året. Vi er ikke akkurat velsignet med fint vær i Norge, men det gjelder å bryte gjennom negativiteten og starte i det små. Gjør noe så enkelt som å invitere noen hjem til deg selv. Du blir ikke kvitt brakkesyken, men du åpner en ny dør for å komme deg ut, for snart blir du invitert til din gjest!

Hvor viktig er egentlig det sosiale i våre liv?

De fleste mennesker vil nok sette jobb, skole, fritidsaktiviteter, familie og en rekke andre ting over det å sosialisere med venner. Det kan godt hende at de foretrekker å være med vennene sine ovenfor mange av de nevnte aktivitetene. Allikevel handler livet om prioriteringer, og her prioriteres simpelthen det sosiale vekk. Selv om alle de ovennevnte aktivitetene byr på sosialisering, så er det ingenting som slår sosialisering for sosialiseringens skyld.

Det er rett og slett helt essensielt for vår mentale helse å sosialisere. Det handler først og fremst om å komme seg utenfor døra, men også å bruke tiden riktig når vi faktisk kommer oss ut. Husk på neste gang når du føler deg litt uggen at det fort kan være brakkesyken som sniker seg inn. Vær derfor lur, og kom deg utenfor døra oftere!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *