Kroppen slår larm på mange måter når man er stresset. Stress er et stort problem for mange nordmenn, det viser ikke både statistikken og helsebilledet. Utmattelse er en av de vanligste årsakene til langsiktig sykefravær, og de som blir syk, faller ofte tilbake i sykdom. Noen symptomer er mer åpenbare enn andre. Her viser vi noen av tegnene som de fleste ikke merker.
En måte å unngå å bli syk av stress på er å være oppmerksom på kroppens signaler. De vanligste symptomene er følgende:
- Konsentrasjonsvansker og nedsatt hukommelse
- Tretthet og mangel på energi
- Søvnproblemer
- Hjertebank
- Mageproblemer, som forstoppelse eller diaré
- Følsomhet og irritasjon
- Hodepine
- Overfølsomhet for lyd og lys.
Men noen ganger blir stress uttrykt på måter som man ikke oppfatter som varselsignaler. Derfor viser vi her noen stressymptomer som mange mennesker ikke merker.
1. Brystsmerter
Panikkangst kan uttrykke seg som brystsmerter, men folk som lider av depresjon eller er veldig stresset, kan også oppleve at det er vondt i hjertet, noen ganger intens og noen ganger diffus. Det er imidlertid godt å snakke med en lege for å utelukke hjerteinfarkt.
2. Stygge negler
Mange som er stresset eller opplever angst, tar det ut på neglene. Løsenegler blir slitt bort, man biter på neglene, trukker og rever, og plutselig er neglene er stygge og kantet av blødende neglelegg og hudflapper.
Det skjer også at psykisk stress resulterer i sprøe negler som skjærer seg selv og hvite, horisontale linjer som løper rett over dem.
3. Kjevesmerter
Det er ikke bare musklene i ryggen, nakke og skuldre som smerter når livet føles overveldende. Det er også vanlig å strekke kjevene og begynne å gni tennene i søvn.
4. Svimmelhet
Stress kan utløse noe som kalles funksjonell svimmelhet, eller spenningssvimmelhet. Det kan oppstå i forbindelse med et panikkanfall, men ikke alltid. Det kan føles som at alt svinger og at du må i holdet ditt.
5. Hårtap
De fleste forbinder sannsynligvis håravfall til aldring, mangelsykdommer eller graviditet og amming. Men faktum er at psykisk stress kan også få håret til at fall av. Imidlertid er tynt hår ofte midlertidig, og nytt hår vil begynne å vokse igjen etter seks måneder.
6. Hudproblemer
Psoriasis, rosacea, eksem og akne. Disse er hudproblemer som kan blusse opp som følge av stress. Dette skyldes av den kjemiske responsen på stress som gjør at huden blir mer følsom og reaktiv. Stress kan også føre til den vanlige hudpleierutinen, som å vaske, sørge for og verne huden, ikke føles fristende eller at man bare ikke har tid, noe som også kan bidra til dårligere hudstatus. Stresset kan skyldes mange forskjellige ting, men det vanligste er økonomiske vanskeligheter, som f.eks. gjeld. For å løse stresset må man iblant låne penger for å betale tilbake dyrere lån, og derfor er Budsjettkreditt.no et nettsted som vi anbefaler. Her kan du lese om de beste lånene, sammenligne renter, og en masse mer nyttig informasjon